Fullt hus og stor stemning på den kombinerte SUM og utdanningsmessa på Tynset. Ansvarlige for SUM, Kristin Aas-Berntsen er meget godt fornøyd med årets messe!

På Tynset jobber de to sprudlende damene Kristin Aas-Berntsen og Cathrine Fodstad i Ungt Entreprenørskap Hedmark. Forrige uke gjennomførte de en meget bra Skapende ungdomsmesse (SUM) og utdanningsmesse på Tynset!

Elevbedrifter + Ungdomsbedrifter = SUM

SUM er den største salgsmessa for elev- og ungdomsbedriftene i regionen. Ungt Entreprenørskap jobber hard for at flest mulig elever skal få entreprenørskapsopplæring, og en av metodene for å stimulere til mer kreativitet og gründervirksomhet er elev- og ungdomsbedrifter. Elever på ungdomsskolen kan opprette elevbedrift og elever på videregående skole, uavhengig av linje, kan opprette studentbedrift.

Kristin Aas-Berntsen, ansvarlig for SUM og ansatt i Ungt Entreprenørskap Hedmark, forteller at det var ikke én tjeneste eller vare man ikke ble tilbudt på Tynset 25.januar:

– Produktene er så unike! Dette er innovasjoner – håndlagde, med mye kjærlighet –  disse finner du ikke i butikkene.

For første gang!

I år ble den første regionale utdanningsmessa arrangert samtidig som SUM. Alle de regionale videregående skolene; Røros VGS, Nord-Østerdal VGS og Storsteigen var representert med alle sine utdanningstilbud.

– Det ble show og spektakulære utstillinger, med både lastebil, skiskytter- og jaktsimulatorer, kjemishow, livekonserter, frisørsalong, roboter og kompressorer, full restaurant – med herlige retter. Absolutt ikke kjedelig i det hele tatt for de som måtte tro det på forhånd, sier Aas-Berntsen.

Også Høyskolen i Innlandet, Teknisk Fagskole og BI Trondheim hadde stand. Neste år kommer også forsvaret, en rekke folkehøyskoler og NTNU, lover Aas-Berntsen, som også legger til:

– Det som er helt unikt er at i løpet av én runde på ett par timer, kan du snakke med elever som går på de ulike linjene, deres lærere – du kan gå videre og få mer informasjon av opplæringskontorene, og muligheter for høyere utdannelse etter endt vgs. Til sist kan du få mulighetene for jobb i Fjellregionen servert på et sølvfat – og alt på en dag – under ett tak!   

Fremtidens ledere

Ungt Entreprenørskaps verdier er framtid, samspill og skaperglede, og de jobber for å gi barn og unge forståelse for betydningen av verdiskaping og nyskaping i næringslivet. En av prisene som ble utdelt på messa var Næringsforum i Fjellregionens ”årets unge leder”, Aas-Berntsen håper at en av ungdommene fra elev- og ungdomsbedriftene selv mottar prisen en dag:

– Og om noen år håper vi at en av de som er daglig leder i en av våre ungdoms- eller elevbedrifter, selv står med eget firma på SUM-messa, og mottar samme pris! Jeg mener, de har jo tross alt gjennomført lederkurs med glans.

Se bilder fra årets SUM-messe nederst i saken.

Bottle up UB

Grolje EB

Grolje EB

Jenter med former EB

Rendalsgull EB

Rendalsgull EB

Sakte men sikkert UB

Tennisballen EB

SpiceGirlz EB