Midt i verdensarven i Røros sentrum, mellom kirka og biblioteket, foregår det omfattende renovering og oppussing av den gamle trevarefabrikken.

I løpet av sommeren skal det litt glemte bygget til gamle Røros Trevarefabrikk igjen bli et levende lokale, og næringshagen flytter inn.

Trevarefabrikken_foto_lavopplost

Et utvalg av innbyggerne i den nye Trevarefabrikken, fra venstre: Marit Manfredsdotter (Nea Radio), Sigrid Martine Jansen (Rørosregionen Næringshage), Charlotte Jonsson Hov og Astrid Wolden (Form til fjells), Helene Ilvang (Rørosregionen Næringshage), Maren Todal (Form til fjells), Bjørn Frydenborg (Regional næringssjef), Per Grindstad, Nils Kåre Nesvold og Per Magne Moan (Nea Radio), Sylwia Jurak (Aslak Haanshuus Arkitekter) og Jon Frydenborg (Regionrådet i Fjellregionen).  Foto: Julia Jonette Fjellheim

 

Skapende næringsliv og aktører, innenfor arkitektur, design, kunst, media, journalistikk, gründervirksomhet og næringslivsutvikling, skal fylle Trevarefabrikken med nytt liv og aktivitet. Med delte fellesfunksjoner som spiselokale, kurssted, møterom og tak-terrasse, vil aktørene skape et pulserende arbeidsmiljø og treffpunkt for seg selv, samarbeidspartnere og andre mennesker med arbeidsplass i sentrum. Disse flytter inn i Trevarefabrikken:

 

Aslak Haanshuus Arkitekter

Arkitektkontor med to ansatte etablert i 2014. Aktuell med hytte i Femundmarka som har fått internasjonal oppmerksomhet, bl.a. på verdens eldste kunstbiennale, Venezia Biennalen.

 

Form til fjells

Designbyrå etablert i 2003. Drives av tre partnere med lidenskap for å skape resultater gjennom visuelle identiteter, emballasjeløsninger og strategisk kommunikasjon.

 

Nea Radio

Lokalradio for Holtålen, Røros, Selbu og Tydal med ni medarbeidere på Røros og Selbu. Nea Radio kommer tilbake til røttene sine med flytting til Trevaren. Da radioen ble etablert på Røros i 1999, var det fra de samme lokalene lyden ble kringkastet fra.

– Vi er en bedrift i vekst, og vi flytter til Trevarefabrikken for å komme inn i sentrum og inn i et større kreativt miljø. (Nils Kåre Nesvold, digitalredaktør)

 

Loftet

Et åpent kontorfellesskap hvor det legges til rette for at små bedrifter, gründere, frilansere og besøkende kan booke kontorplass akkurat når det trengs. Det blir litt som et hotell hvor du kan booke en dag, helg, uker eller måneder. Loftet skal driftes av Rørosregionen Næringshage.

– Fra og med oktober blir det mulig å leie kontorplass på Loftet i Trevarefabrikken. Det er bare å ringe, så gjør vi en avtale! (Helene Ilvang, prosjektleder for Loftet)

 

Kunst og kaos

Galleri og raritetsbutikk. Har siden 2013 drevet pop-up-galleri og formidling av kunst fra anerkjente norske og internasjonale kunstnere. I Trevarefabrikken får de nå eget galleri.

 

Regionrådet for Fjellregionen

Samarbeidsorgan mellom kommunene og fylkeskommunene i Fjellregionen. I Trevarefabrikken er det lagt til rette for kontorplass for to prosjektstillinger i Regionrådet.

 

Rørosregionen Næringshage

Et innovasjons- og utviklingsselskap som skal arbeide for vekst og nyskaping for og i næringslivet i åtte kommuner fra Alvdal i sør til Holtålen i nord. Selskapet har seks ansatte og kontorlokaler både på Tynset og Røros.

– Vi ønsker å skape et inspirerende og utviklende innovasjonsmiljø. I miljøet i Trevarefabrikken legger vi til rette for at næringsliv, studenter, gründere og forskningsmiljø kan møtes. Selv om mange av oss som jobber i næringshagen bruker det meste av vår tid ute hos bedriftene og derfor ikke er så mye på kontoret, er vi glade for å kunne bidra til et levende sentrum i Bergstaden Røros. (Sigrid M. Jansen, daglig leder)

 

Industrihistorie midt i sentrum

I perioden 1935 til 1995 var lokalene i Ol-Kanelesaveien 2 fabrikk for Røros Trevarefabrikk, en tradisjonsrik bedrift i Bergstaden Røros med aner helt tilbake til attenhundretallet. Fabrikkbygningen ble satt opp på tuftene av den tidligere hovedbygningen til Ulriksgården. Nå har dagens eier av bygget, Erland Sjøvold, investert i en stor oppgradering og lagt til rette for at hele huset leies ut til bedrifter som deler på fellesarealer.

Trevarefabrikken_1975

Trevarefababrikken avbildet i 1975. Om ikke lenge kommer den gamle fabrikken i ny bruk.

 

Kreativt bygg

Aslak Haanshuus Arkitekter har utarbeidet plantegninger for hele bygget og Form til fjells har sett på møblerings-, farge-, utsmyknings og skiltplan. Det er forsøkt å beholde et industrielt uttrykk på materialbruk i interiøret, bl.a. beholder hvert rom navnene fra aktiviteten fra fabrikk og verkstedtida. Utvendig bevares det meste som i dag og det det gamle skiltet til fabrikken skal gjenskapes. Innvendige farger, møbler og løsninger skal forsterke at det er et kreativt bygg.

– Sammen med Aslak Haanshuus Arkitekter har Form til fjells i snart tre år sett etter nye egna lokaler og vi gleder oss naturligvis veldig til å få drive byrå i sentrumskjernen. Det å invitere kunder fra, og ikke minst utenfor regionen, blir ekstra gøy nå som vi samtidig kan by på opplevelsen av å være midt i verdensarven. (Maren Todal, byråleder)

Trevarefabrikken_1960