– Det å få Merket for god design gjør 15. april til en merkedag for oss i Protex. Hoftebeskytteren HiP er et viktig skritt på veien fra å være underleverandør til å bli en leverandør av egne merkevarer, jubler administrerende direktør Margrethe Engan Gjære.
Tekstilprodusenten Protex as i Ålen er partner for en rekke kjente skandinaviske merkevareleverandører innen tekstil. Hoftebeskytteren HiP er deres første egenutviklede produkt på mange år. Nnå vinner produktet Norsk Designråds Merket for god design.
Dyre og farlige hoftebrudd
Hvert år faller omlag 9000 nordmenn og brekker hoften. I gjennomsnitt koster hvert hoftebrudd samfunnet nærmere én million kroner og totalt er hoftebrudd anslått til å koste samfunnet opp mot ni milliarder per år. Protex har i samarbeid med SINTEF Teknologi og Samfunn utviklet en hoftebeskytter som setter dagens klumpete og stigmatiserende hjelpemidler i skammekroken. HiP er en tynn og fleksibel hoftebeskytter som beskytter hoftebenet ved fall. Den er enkel å ta på, komfortabel i bruk og kan benyttes både utenpå og under klær.
Sykeliggjørende beskyttelse brukes ikke
HiP bygger på følgende innsikt: Det er nytteløst å utvikle avanserte hoftebeskyttere dersom ingen vil bruke dem. Potensielle brukere, både hjemmeboende eldre og beboere på institusjon, synes eksisterende løsninger er stigmatiserende og sykeliggjørende. Dessuten er det tykke skumputer og harde plastskallene både vanskelig å ta på og ubehagelige å ha på. Dette fører til at mange velger å gå uten beskyttelse.
– Vi ønsket å lage en hoftebeskytter som folk i målgruppen faktisk ønsker å bruke. Vi så tidlig at design måtte brukes som et aktivt virkemiddel for å utvikle et produkt som både ser flott ut og som er enkelt, sikkert og behagelig i bruk. Derfor er HiP utviklet ved hjelp av brukersentrert designmetodikk, der produsent, designere, sluttbrukere og helsepersonell har samarbeidet tett, sier Gjære.

Bruk av designkompetanse
– Bruk av designkompetanse har blitt en nødvendighet for å lykkes nesten uavhengig av hvilken bransje du er i og hvilke målgrupper du retter deg mot. Mottakerne av Merket for god design 2015 viser at de kan løse samfunnsutfordringer og skape innovative, lønnsomme produkter og tjenester, sier Thea Mehl. Hun er prosjektleder i Norsk design- og arkitektursenter, som arrangerer Designdagen.
HiP er en hoftebeskytter som ligner mer på et sportsprodukt enn et hjelpemiddel. Den er tynn og fleksibel sammenlignet med konkurrerende løsninger, og har en nedtonet og stilren profil som gir assosiasjoner til aktivitet og bevegelse. De avanserte materialene er myke og komfortable, men fastner og fordeler trykket over et større område ved fall.
– Vi har gjennomført omfattende tester for å finne den optimale kombinasjonen av komfort og beskyttelse i produktet, sier forsker og designer ved SINTEF, Tore Christian B. Storholmen, som også presiserer at materialet oppnår sin opprinnelige mykhet og beskyttende effekt umiddelbart etter et fall. HiP er også enkel å ta på uansett om man står eller sitter.
Forskning og industri
– Dette er en dag som gjør meg veldig stolt. Protex er sett fra mitt syn en foregangsbedrift som andre små og mellomstore tekobedrifter kan lære mye av. De er innovative, våger å tenke nytt hele tiden og lykkes med det de gjør i et krevende marked, sier Hilde Færevik, PhD. og forskningsleder ved SINTEF Teknologi og Samfunn.
SINTEF har som mål å utvikle smarte tekstilprodukter i samarbeid med industrien mot et bredt markedssegment. Den nye generasjon av smarte tekstilprodukter stiller strenge krav til dokumentasjon og testing av produktene. Samarbeidet med Protex et eksempel til etterfølgelse, mener SINTEF selv.
– Gjennom å investere i ny teknologi og kompetanseheving i bedriften har de vist at det er mulig å drive bærekraftige tekobedrifter i Norge. De er virkelig et strålende eksempel på at fremtidens tekstilindustri i Europa ligger i «mer intelligente produkter med bedre funksjonalitet» som markedsanalytikere sa i 2005. Familiebedriften Protex fremstår med en positivitet, pågangsmot, samhold og entusiasme som gjør at det er en glede å samarbeide med dem, uttaler Hilde Færevik videre.
– Protex viser vei for næringslivet i regionen gjennom å alltid søke utvikling. Deres bruk av forskings- og designkompetanse, ny teknologi og samarbeid med andre er forbilledlig, sier Sigrid M. Jansen, daglig leder i Rørosregionen Næringshage hvor Protex er én av målbedriftene.
HiP er utviklet med støtte fra Innovasjon Norge og gjennom SkatteFUNN godkjent av Norges Forskningsråd.
Familiebedrift i Ålen
Familiebedriften Protex sin historie i den lille bygda Ålen i Sør-Trøndelag går helt tilbake til 1966. Selskapet har tilpasset seg bransjens mange endringer gjennom innovativ tankegang og viljen til å utvikle seg videre. Protex produserer både egne merkevarer og for andre merkevareleverandører i Nord-Europa.
– Vår visjon er å være markedsledende med egenproduserte nisjeprodukter, og være en verdsatt partner for andre i tekstilbransjen. HiP synliggjør oss i markedet som en innovativ og framtidsrettet partner i utviklingen av morgendagens smarte tekstiler, avslutter Margrethe Engan Gjære på vei inn til prisutdelingen i Norsk arkitektur- og designsenter i Oslo.