Ståle Måntrøen, kjøkkensjef ved Gaiasenteret

Gaiasenteret i Alvdal, er en del av Gaia Øst Holding som også består av Gaia Homes as og Gaia Travel as. I desember møtte næringshagen Ståle Måntrøen, kjøkkensjef ved senteret.

Ståle har vært med som aksjonær og medeier siden 2012. Parallelt har han vært med på utvikle Gaia Smak som tar sikte på å produsere produkter med fokus på grønn helse og kortreist mat.

Fikk hjemlengsel

Ståle er selv fra Alvdal, men har bodd flere år i Trondheim før han flyttet tilbake i 2011. På en reise til Peru i 2012, ble han kjent med Nina og John, to av pådriverne bak Gaiasenteret.

 De hadde sett på tomter for et senter i Nord-Østerdalen. I etterkant av reisen dukket muligheten til å kjøpe tomta hvor Gaiasenteret ligger i dag. Da ringte de meg og lurte på om dette var noe jeg ville ble med på. så plutselig var jeg aksjonær! Når jeg tenker på det i ettertid, var det kanskje på grunn av Gaia jeg skulle hjemover, forteller Ståle engasjert.

Lokal leverandør og aktør

Ståle har utviklet et stort produksjonskjøkken på senteret. Herfra kjører de catering og leverer til egne arrangement. Et viktig samarbeid med Tirill Lagleite ved Begravelsesbyrået i Nord-Østerdalen, har ført til flere leveranser til minnesamvær i området.

I 2018 tok Gaia over driften av Solans Kafe på Aukrustsenteret. Etter en evaluering satser de på å prøve videre i 2019, men med noen justeringer av konseptet.

Det var en utrolig artig erfaring! Det var i utgangspunktet et prøveår, men vi ser at dette er noe vi har lyst til å drive videre med. Vi hadde et litt for personalkrevende konsept, så vi ser på justeringer for driften i 2019, forklarer Ståle.

Det siste året har de vært tilstede og synlige på flere arrangement i Alvdal og i regionen. På Livestock hadde de egen kafé hvor de serverte vegetarisk og økologisk mat til små og store festivalgjester.

Det er svært hyggelig å få vist seg fra. Vi ser det at kommer flere etterspørsler på catering og julebord nå vi prioritere å delta på slike arrangement, sier Ståle.

Egne råvarer

Gjennom konseptet Gaia Smak, har Ståle utviklet en rekke produkter med utgangspunkt i bær, sopp og urter. I 2019 ønsker han å utvikle disse videre for å teste om det kan selges på et større marked under merket Gaia Smak. Et litt større prosjekt blir å legge til rette for eget drivhus og dyrking av grønnsaker.

På sikt ønsker vi å kunne bli selvforsynte med grønnsaker og urter året rundt. Vi har planer om å bygge et drivhus hvor utnytting av jordvarme er sentralt.

Ståle har tro på at arbeidet med å så og høste egne grønnsaker ved senteret, kan bli et produkt i seg selv.

 Jeg tror at dette kan presenteres for et yngre segment. Flere ønsker å kunne være med på å hele prosessen. De vil ha mer kunnskap om råvaren og vil tettere på naturen, forteller Ståle.

Stort felleskap

Ved Gaiasenteret er det i dag 11 fastboende, alle aksjonærer i Gaia Øst Holding. De fastboende har egne arbeidsoppgaver og er med som vertskap og mannskap når det arrangeres noe. Ståle poengterer at det viktig med god kommunikasjon for å skape trivsel.

Vi har felles husråd og evaluerer alltid uken som gikk. Det er viktig at alle blir hørt og kan bidra. Det er viktig at vi styrer oppgavene ut fra hva vi selv kan og mestrer. 

Planen er at det skal bli flere fastboende. Gaiagrenda skal romme 49 runde hus, fordelt på boliger, fritidshytter og utleiehytter. Gaia Homes as er ansvarlig for utbyggingen og første hus sto ferdig i 2017.  Husene er inspirert av sirkulær byggeskikk. I første omgang skal det bygges for aksjonærene som har sett av tomt.

Vi går spennende tider i møte. Det er spennende å se at Gaiagrenda tar form. Nå gleder jeg  meg selvsagt til mitt eget hus også står ferdig, avslutter Ståle