I disse dager spilles musikkteateret Elden på Slegghaugene på Røros. Nesten 12.000 publikummere vil i løpet av sommeren ha sett forestillingen.

11822660_890793854325892_6140010566324070373_n

(foto: Svein Eggan, fra årets forestilling)

10.000 så forestillingen i fjor, og året før der, og året før der … Det er vanvittig høye tall i en kommune med bare 5.500 innbyggere.

I byens hoteller og pensjonat er det fullt. Ønsker du middag på en god restaurant bør du være tidlig ute med å bestille bord. Det vrimler med besøkende i butikkene. Kredittkortene dras ivrig i både klesforretninger, på bokhandelen og i matbutikkene. Gjestene ønsker komplette opplevelser og drikker lokalt øl, spiser lokal ost, besøker kunstutstillinger og legger en tur innom den sør-samiske gamma for et måltid før forestilling.

Kulturnæringene har det til felles at de ofte bidrar til økt verdiskaping også for andre næringer. Musikkteateret Eldens gode billettsalg gir inntekt til mange. Det arbeidet stiftelsen Elden gjør lønner profesjonelle skuespillere, regissør, rekvisitør, koreograf, scenograf, profesjonelle musikere, produksjonsleder, lys- og lyd-teknikkere – i tillegg til sin egen daglige leder.

Den storslåtte kulturopplevelsen gir også inntekt til servering- og overnattingssteder, handelsstand, lokalmatprodusenter og mange flere! Elden bidrar til å styrke omdømmet vårt, og merkevaren Røros. Et omdømme og en merkevare de fleste næringsdrivende i kommunen nyter godt av.

Gode kulturopplevelser er god butikk. Elden bidrar til verdiskaping for mange!

Men, ikke minst ….

Teateret som kunstform gir rom for ettertanke og refleksjon. Budskapet om krigens redsler fornyes og formidles år etter år. Publikum går fra forestillingene fylt av en opplevelse de vil huske lenge. Barn, ungdom og voksne på og bak scenen bruker tid sammen og knytter vennskap og samhold som varer – ikke bare i de korte sommerukene, men gjennom vinteren – og kanskje hele livet.

Elden er stor kunst. Elden gir rom for refleksjon og ettertanke. Elden er opplevelser som sitter i kroppen. Elden er livskvalitet og samhold.

Kanskje er tross alt disse verdiene, de som ikke kan måles i kroner og øre, de mest verdifulle?